0
شما اینجا هستید : صفحه اصلی  -> مجله تخصصی دما نوین > سیستم‌های سرمایشی و تهویه مطبوع > کمپرسور و انواع آن در کولرهای گازی >

کمپرسور و انواع آن در کولرهای گازی

 در ابتدا باید مطلبی را در مورد تفاوت مفاهیم موتور سبک و موتور سنگین بیان کنیم. شاید شما هم برای خرید کولر گازی به یک مغازه فروش کولر گازی مراجعه کرده‌اید و اصطلاحاتی شنیده‌اید، مثلا کولر گازی موتور سنگین، کولر گازی موتور طلایی، موتور موشکی، موتور دراز و موتور خوشه‌ای، ولی مفهومش رو دقیقا متوجه نشده‌اید، اصطلاح موتور سنگین بیشتر برای کمپرسورهای پیستونی استفاده می‌شود و لقب موتور موشکی، موتور دراز، موتور خوشه‌ای برای کمپرسورهای روتاری و منظور از موتور طلایی رادیات طلایی می‌باشد یعنی کولر gold fines است. ما در این مطلب سعی می‌کنیم به صورت ساده انواع این کمپرسورها معایب و مزایای آنها را برای شما توضیح دهیم.
 
تعریف کمپرسور کولر گازی:
 کمپرسور یا موتور کولر گازی یکی از اصلی‌ترین اجزاء کولر گازی است که وظیفه گردش گاز را در مدار (سیکل) کولر گازی دارد. کمپرسورهای کولر گازی بر اساس نوع عملکرد و نوع گاز انواع متفاوتی دارند و هر کدام معایب و مزایای خاص خود را دارد.
 
بر اساس نوع کارکرد کمپرسور کلا سه نوع کمپرسور کولر گازی داریم:
 
۱) کمپرسور پیستونی: کمپرسور پیستونی عملکردی مشابه سیلندر و پیستون خودرو داشته که با هر بار رفت و برگشت پیستون مقداری از گاز (مبرد) موجود در محفظه کمپرسور به داخل سیلندر مکیده شده و تحت تراکم قرار گرفته و با فشار به داخل سیستم هدایت می‌شود. کمپرسور پیستونی از کولرهای پرقدرت و البته پرمصرف کولر گازی هست و بیشتر به علت کار در دماهای بالا در جنوب کشور استفاده می‌شود.
 
مزایای کمپرسور پیستونی:
  • کاربرد گسترده از لحاظ نوع گاز و کاربرد در صنایع مختلف
  • تنوع ظرفیت این نوع از کمپرسورها از یخچال‌های خانگی گرفته تا سیستم‌های تهویه مطبوع (کولر گازی) و سردخانه‌های بزرگ کاربرد دارند
معایب کمپرسور پیستونی:
  • بازدهی انرژی پایین کمپرسور پیستونی به علت مقاومت شیرها در تخلیه و مکش، نشت بین سیلندر و پیستون‌ها، دارای بازدهی انرژی پایینی هستند.
  • حساس به ورود مبرد به صورت مایع در صورت ورود مایع به محفظه تراکم، سر و صدا تولید شده و در ادامه کمپرسور آسیب می‌بیند.
  • ابعاد بزرگ (نسبت ظرفیت به وزن پایین) در مقایسه با سایر کمپرسورها.
  • نگهداری نسبتا دشوار با توجه به ساختار پیچیده‌ای که کمپرسور پیستونی دارد.
  • لرزش به علت یکنواخت نبودن حرکت مبرد.

 

۲) کمپرسور اسکرول (اسکرال): کمپرسور اسکرول دارای دو صفحه مارپیچ است که یکی از آنها ثابت و دیگری متحرک است زمانی که گاز از دریچه ورودی به داخل محفظه می‌رود صفحه مارپیچ متحرک با چرخش ۳۶۰ درجه گاز را فشرده می‌کند. کمپرسور اسکرول نسبت به تمام کمپرسورها از بازده و عملکرد بهتری برخوردار است و بیشترین بازده را میان کمپرسورهای اسپیلت دارد و قیمت آنها کمی بالاتر است. از اسکرال برای اسپیلت، چیلرها و دستگاه‌های تهویه مطبوع مرکزی نیز استفاده می‌شود. این نوع کمپرسور برای مناطق گرمسیری و بسیار گرم مناسب است، این کمپرسور بیشتر در قدرت‌ها و توان‌های بالا ۲۴۰۰۰ کاربرد دارد و نسبت به کولر پیستونی مصرف پایین‌تری دارد.
 
مزایا کمپرسور اسکرول نسبت به کمپرسور پیستونی:
  • کمپرسورهای اسکرول در مصرف انرژی نسبت به کمپرسورهای پیستونی ۲۵ الی ۳۰ درصد از بازدهی بالاتری برخوردارند.
  • کمپرسورهای اسکرول نسبت به کمپرسورهای پیستونی از لرزش و صدای بسیار کمتری برخورداند.
  • کمپرسورهای اسکرول نسبت به کمپرسورهای پیستونی فضای کمتری را اشغال می‌کند.
  • در کمپرسورهای اسکرول به علت عدم وجود سوپاپ مکش و سوپاپ فرستنده، مشکلاتی همچون رسوب‌گیری مجاری سوپاپ‌ها و خرابی فنر و پولک‌های صفحه سوپاپ که متعاقباً موجب پایین آمدن عملکرد کمپرسور می‌گردند بوجود نخواهد آمد.
  • در کمپرسورهای اسکرول به علت عدم وجود سیلندر، پیستون و رینگ مشکلات گشاد شدن سیلندر به جهت ساییدگی و استهلاک و متعاقبا بالا رفتن مقدار روغن در هوای خروجی وجود ندارد.
معایب کمپرسور اسکرول نسبت به پیستونی:
  • کمپرسورهای اسکرول نسبت به کمپرسورهای پیستونی از قیمت بالاتری برخوردار هستند.
  • ​کمپرسورهای اسکرول در ظرفیت‌های پایین هزینه نگهداری بیشتری را نسبت به کمپرسورهای پیستونی دارند.
  • در صورت عدم رعایت تعمیر و نگهداری و استفاده از روغن نامناسب و قطعات مصرفی غیراستاندارد دستگاه آسیب‌پذیر خواهد بود.

 

۳) کمپرسور روتاری (دوار): این کمپرسور لقب‌های بازاری دیگری در بین فروشندگان به عنوان مثال موتور موشکی، موتور دراز، موتور خوشه‌ای دارد. در این نوع کمپرسور با گردش ۳۶۰ درجه‌ای تیغه‌ها عمل مکش و کمپرس مبرد انجام می‌گیرد، بدین ترتیب که وقتی گاز از دریچه ورودی وارد کمپرسور می‌شود، در اثر چرخش تیغه‌ها و برخورد پره‌ها با گاز آن را با فشار به سوی لوله‌های خروجی هدایت می‌کند. کمپرسورهای روتاری نسبت به کمپرسورهای پیستونی مصرف برق کمتری داشته و صدای حاصل از کارکرد آنها نیز کمتر است و در مجموع راندمان بالاتری نسبت به کمپرسورهای پیستونی دارند.
 
مزایای کمپرسور روتاری:
  • بازدهی بالاتر به علت کمتر بودن اتلاف شیر تخلیه و اتلاف ناشی از فضای کلیرانس پیستون
  • ابعاد کوچک‌تر و نسبت وزن به ظرفیت پایین‌تر (حدود ۴۰% سبک‌تر و کم حجم‌تر هستند)
  • لرزش کمتر، قطعات کمتر، قابلیت اطمینان بالاتر به علت نداشتن قطعاتی برای تبدیل حرکت دورانی به خطی
معایب کمپرسور روتاری:
  • ظرفیت پایین‌تر، تا حداکثر ۱۸ کیلووات به علت ساختار این نوع کمپرسور
  • قابلیت اطمینان پایین به علت تعداد بالای قطعات (این محدودیت در مقابل نوع پیستونی صادق نیست)
  • بازدهی انرژی پایین به علت وجود کلیرانس و مقاومت شیر تخلیه (این محدودیت در مقابل نوع پیستونی صادق نیست)

 

مناسب‌ترین کدام کمپرسور برای کولر گازی:
 کمپرسورهای اسکرول بهترین عملکرد را دارند و انواع روتاری و پیستونی در شرایط متغیری قرار می‌گیرند؛ به همین دلیل نمی‌توان در موردشان نظری قطعی داد. در کولر گازی‌های امروزی، کمپرسور روتاری پرکاربردترین نوع است و انواع اسکرول با وجود عملکرد بهتر، خیلی کمتر استفاده می‌شوند. اما کلا کمپرسورهای تمام مدل‌ها به سه کلاس آب و هوایی معتدل (T۱)، خنک (T۲) و گرمسیری (T۳) تقسیم می‌شوند. کولر گازی‌هایی که دارای کلاس آب و هوایی گرمسیری هستند در مناطق گرمسیر مانند هرمزگان، بوشهر، خوزستان و سیستان بلوچستان استفاده می‌شوند. نوع کلاس آب و هوایی هر کولر گازی بر روی برچسب انرژی آن درج شده است. در هنگام خرید کولر گازی به برچسب انرژی آن دقت کنید این برچسب‌ها حاوی اطلاعاتی است که مصرف‌کنندگان می‌توانند انواع مختلف این دستگاه را با توجه به شاخص مصرف انرژی تعیین شده، رده‌های بازدهی انرژی (A تا G)، مقایسه نمایید.
 
کولر گازی موتور سنگین کدام است:
 این روزها اصطلاح کولر گازی موتور سنگین در بین فروشندگان زیاد به گوش میخورد، منظور از موتور سنگین کمپرسور هایی می‌باشد که برای مناطق گرمسیری طراحی شده اند یعنی مدل T3 که در بالا توضیح داده‌ایم.
معرفی فروشگاه دما نوین
فروشگاه دما‌ نوین با بیش از ۳۱ سال سابقه در زمینه‌ی فروش و خدمات پس از فروش انواع سیستم‌های گرمایشی، سرمایشی،تاسیسات و تهویه ‌‌‌‌‌‌مطبوع‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ محیط، برای عقد قرارداد با پروژه‌های بزرگ ساختمانی، شرکت‌ها، اماکن دولتی و خصوصی همچنین جهت نصب، راه‌اندازی، ‌سرویس و پشتیبانی این تجهیزات در کوتاه‌ترین زمان در همه‌ی واحدهای مسکونی، اداری و تجاری آماده‌ی همکاری می‌باشد.‌
تماس با فروشگاه
آدرس ما: تهران، میدان انقلاب اسلامی، خیابان کارگر جنوبی، ضلع شرقی چهارراه لبافی‌نژاد، پلاک ۱۲۳۳، فروشگاه دما نوین
 تلفن(۱): ۶۶۴۶۴۴۵۹-۰۲۱
 تلفن(۲): ۶۶۹۷۲۶۳۳-۰۲۱
همراه: ۰۹۱۲۳۳۰۵۰۶۵    آقایی
همراه: ۰۹۱۲۹۲۴۹۱۹۴     آقایی
 زمان پاسخگویی: در روزهای کاری از ساعت ۹ صبح الی ۸ شب

تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به فروشگاه دما نوین می‌باشد و هرگونه کپی برداری از هر بخش پیگرد قانونی دارد.
طراحی سایت : ایران طراح